Nodig

500 gram meel of een mengsel van melen
Eventueel 2% = 10 gram brood verbeteraar
280 ml handwarm of koud water
3 % = 15 gram droge gist
1 eetlepel margarine
1 ½ % = 7,5 gram zout
strooibloem

Doen

1. Meel in een beslagkom vermengen met de brood verbeteraar, gist en zout
2. 1 eetlepel margarine toevoegen
3. Water toevoegen, met je vingers alles door elkaar roeren en uiteindelijk bij elkaar kneden.
4. Strooi wat bloem op je werkblad en kneed de bol op het werkblad stevig door ongeveer 10-15 minuten
5. Leg de bol terug in de kom, maak de bovenkant ligt vochtig en dek de kom af met een vochtige doek of folie
6. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een tochtvrije handwarme plek
7. Deeg weer uit de kom, doorkneden, plat drukken op het werkvlak, in drieslag vouwen en daarna vormen tot een brood (oprollen)
8. Deeg inpakken in folie en weer 30 minuten laten rijzen
9. Deeg uit het folie halen en nogmaals doorkneden, plat drukken en tot de gewenste broodvorm vormen (evt. vlechtbrood of busbrood)
10. Deeg op de bakplaat leggen, bovenkant iets vochtig maken evt. insnijden en afdekken met folie
11. Deeg 60 tot 90 minuten laten rijzen
12. (op dit punt kan het deeg ook in de koelkast bewaard worden, goed ingepakt, voor het afbakken eerst weer op temperatuur laten komen)
13. Oven voorverwarmen op 230 °C (evt. met schoteltje water, weghalen voor bakken)
14. Brood eerst 10 minuten op 230 °C bakken, daarna 40 minuten op 200 °C
15. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt met een lepel
16. Het brood laten afkoelen op een rooster zodat hij goed kan uitwasemen. Korst evt. nat maken, dan wordt hij minder hard

• Na punt 5 kunnen klein gesneden vulling, gewelde rozijnen, noten of ander toegevoegd worden
• Voor bolletjes wordt er aan het basisrecept 10 gram gist, 10 gram suiker en 15 gram margarine extra toegevoegd. Verder dezelfde werkwijze volgen, afbakken 10 minuten op 230 °C.